La Universitat de Barcelona i l’ESMUC, seus del Congrés ‘INDISCIPLINES'

Publicat el 20/09/2019

El Campus de les Arts organitza el seu primer Congrés Internacional amb el títol INDISCIPLINES, amb el fi d’explorar els territoris híbrids de la recerca artística basada en la pràctica, amb interès per les dinàmiques de l’acadèmia. El congrés se celebrarà a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Universitat de Barcelona, del 28 al 30 de novembre, 2019. Inscripcions obertes amb descompte fins al 31 d’octubre.

Amb el títol INDISCIPLINES, es convida a persones investigadores i creadors/es a reflexionar sobre les formes creatives de fer, comprendre i hibridar processos de recerca en diferents àrees temàtiques, més enllà dels tradicionals paradigmes i camps de coneixement compartimentats. Les aproximacions interdisciplinàries i trans-disciplinàries han posat en crisi la ‘disciplina’ com a força productora de formes de control i producció del coneixement, amb els seus protocols i metodologies propis. En contrast, el terme ‘indisciplina’ es presenta com a provocador, doncs ens remet a les dimensions socials i polítiques de la recerca, i a la capacitat de les arts per generar pensament divergent també des de l’acadèmia.

El congrés està organitzat per Campus de les Arts amb la col·laboració del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts), i la Generalitat de Catalunya.

La temàtica del congrés correspon als propòsits de Campus de les Arts, un projecte de col·laboració entre 20 centres d’ensenyament superior artístic a Catalunya, dedicats als camps de la música, el teatre, la dansa, el cine i la creació audiovisual, les arts visuals, el disseny, la moda i la conservació i restauració. Campus de les Arts és una plataforma que té com a un dels seus eixos articuladors la recerca artística i els recursos relacionats, juntament amb la transferència del coneixement. 

Els temes que es tractaran al congrés són aquests:

  • Polítiques acadèmiques relacionades amb la recerca artística.
  • Infraestructures i recursos per la recerca artística.
  • Marcs ontològics i epistemològics de la recerca basada en la pràctica.
  • Metodologies abordades i transdisciplinarietat entre contextos de recerca.
  • Desafiaments de la recerca creativa en col·laboracióImplicacions de nous marcs metodològics, com la recerca basada en les arts, la recerca generada des de la comunitat i la recerca basada en les pedagogies artístiques.
  • Transferència de coneixement, dimensions ètiques i socials i la recerca activista.
  • Avaluació i validació acadèmica i extra-acadèmica de la recerca artística.    

                                                                

Campus de les Arts

El Campus de les Arts és un projecte que reuneix als centres d’educació superior artística en Catalunya. Com a plataforma de debat i coneixement actiu des de 2018, el Campus de les Arts es dedica a objectius compartits en relació amb les titulacions superiors (Màster i doctorat), la recerca acadèmica i la formació pedagògica, a més dels recursos humans, materials i econòmics relacionats amb aquests temes.

El projecte de Campus de les Arts està impulsat pel CoNCA, amb el lideratge de la Universitat de Barcelona. Representa les disciplines següents en el context de l’educació superior: les arts visuals; el disseny i la moda, el teatre, la dansa i les arts escèniques; la música clàssica, moderna i contemporània; el cinema i la producció audiovisual creativa; i la restauració i la conservació de béns artístics.

El Campus de les Arts disposarà d’un espai propi futur al recinte de Can Ricart, al barri del Poble Nou de Barcelona. El projecte restaurarà i transformarà un edifici industrial patrimonial del segle XIX, a l’entorn cultural del districte 22@. L’equipament s’ha concebut i dissenyat com un equipament per a l’ús conjunt dels diferents ensenyaments artístics superiors a Catalunya.

 

Més informació:

Indisciplines

 

Logo ESMUC (.jpg)