Sílvia Martínez

Martínez, Sílvia

És etnomusicòloga, especialista en música popular urbana. Es va doctorar el 1997 amb una tesi sobre el Heavy Metal a la Universitat de Barcelona, després de completar els seus estudis a la Université de Montréal (Canadà) i UCLA (Estats Units).

Ha treballat també com a investigadora postdoctoral al Departament de Musicologia del CSIC i al Forschungszentrum Populare Musik de la Humboldt Universität de Berlín (Alemanya). Actualment ensenya a l’ESMUC i és professora associada a la UAB i al Zentrum für Genderforschung de la Kunstuniversität Graz a Àustria. En els darrers deu anys ha estat convidada a impartir cursos i seminaris a Columbia University (USA), City University New York (USA), Universidade Nova de Lisboa (Portugal), Universidade de Aveiro (Portugal) i Université Toulouse II-Le Mirail (France), a més de a diverses universitats catalanes i espanyoles. La seva investigació se centra actualment en aspectes teòrics i històrics de la música popular urbana, fent èmfasi en les perspectives de gènere i postcolonial. Participa en diferents projectes internacionals, entre ells l’European Popular Musics Group (coordinat per Dr. Stuart Green de la University of Leeds, UK) i l’Euro-Bollywood Research Network (coord per Dr Rajinder Dudrah, Manchester University, UK). Alguns temes recents en les seves recerques són les músiques de Bollywood, els cantautors espanyols en el darrer franquisme i la copla. El conjunt de les seves publicacions abasten temes molt diversos: des del heavy metal (Enganxats al heavy. Música, cultura i trangressió, Pagès 1999) fins a la música mediterrània ("Seeking Connections Through A Sigui", a Mediterranean Mosaic, Routledge 2003) o les relacions entre música i immigració ("From South to South:Indo-Pakistani Diaspora and Recent cultural practices in Spain", Migraçoês, 2010). Els darrers llibres que ha publicat són Made in Spain: Studies in Spanish Popular Music (Routledge, 2013) i Escribir sobre música (Musikeon Books, 2016).

Ha estat cap del Departament de Musicologia de l'ESMUC (2007-2012) i ha presidit la SIBE-Sociedad de Etnomusicologia (2006-2011) i IASPM-España (2000-2003). Des de 2017 forma part de l'Executive Committee de la International Association for the Study of Popular Music.

Línies de recerca

 • Etnomusicologia
 • Músiques populars urbanes: segles XX i XXI
 • Copla, cuplé
 • Cançó d'autor i cançó protesta
 • Música i gènere
 • Músiques del món i World Music

Publicacions destacades

 • Martínez, Sílvia. 2016. "Judges, Guitars, Freedom and the Mainstream. Problematizing the Early Cantautor in Spain”. Marc, Isabelle y Green, Stuart (eds.). The Singer-Songwriter in Europe: Paradigms, Politics and Place. London y New York: Routledge, pp. 123-136.
 • Chiantore, Luca; Domínguez, Áurea; Martínez, Sílvia. 2016. Escribir sobre música. Barcelona: Musikeon Books.
 • Martínez, Sílvia & Fouce, Héctor (eds.). 2013. Made in Spain: Studies in Spanish Popular Music. New York: Routledge
 • Martínez, Sílvia. 2010. “From South to South: Indo-Pakistani diaspora and recent cultural practices in Spain”. Migraçoes. Journal of the Portuguese Immigration Observatory. Special issue on music and migration, vol.7. Lisboa, 53-68
 • Martínez, Sílvia. 2005. ”La production de genres: analyses depuis les périphéries du metal”. ‘Les scenes metal. Sciences sociales et pratiques culturelles radicales’. Copyright Volume! Vol. 5. Paris, 91-113