Eva Graubin

 

Va néixer a Riga, Letònia en una família de músics destacats. Va realitzar els seus primers estudis amb V. Sturesteps a l'Escola Especial de Música del seu país i més tard a l'Escola Central Especial de Música a Moscou amb Felix Andrievsky i Yuri Yankelevitch. Va prosseguir la seva preparació musical al conservatori Tchaikowsky de Moscou amb el professor Yuri Yankelevitch. Al traslladar-se a viure a Londres va continuar les seves classes de perfeccionament amb Szymon Goldberg i Sigmund Niesel (de Amadeus Quartet).

Eva Graubin des de molt jove desenvolupa una activa vida concertística de solista tocant amb importants orquestres com la Welsh BBC Orchestra, Orquestra de la Ràdio de París, Orquestra Filharmònica de Bèlgica, Sinfonietta d'Estocolm, Els Virtuosos de la Filharmònica de Berlín, etc. Ha participat en nombrosos festivals de música arreu del món d’entre els quals destaquen el Festival de Menton (França), els festivals de Dubrovnik, “Midem” de Cannes, Festival de Música de Newport (EUA). Després de la Independència de Letònia ha representat al seu país en diverses ocasions acompanyada per l'Orquestra de Cambra de Letònia. La gravació de les dues sonates de Robert Schumann amb el pianista romanès T. Paraskivesko, sota el segell CBS Records "Masterworks", és aclamada per la crítica internacional.

Des de la seva joventut Eva Graubin desenvolupa una prolongada i important tasca pedagògica. A Anglaterra, cal destacar la seva presència en la "Escola de Música Cheathams" de Manchester i periòdicament en la "Escola Yehudi Menuhin", a Cobham. Des de l'any 1986, Eva Graubin ha estat professora convidada al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i actualment és catedràtica a l'Escola Superior de Música de Catalunya. També ha ofert lliçons magistrals a la Universitat de Xile, a l'Acadèmia Y. Menuhin a Gstaad (Suïssa) entre d'altres. Ha format part del jurat en diversos concursos nacionals i internacionals com ara el Pablo Sarasate a Pamplona, Vinya del Mar (Xile) o Andria (Itàlia).