Biografies, obres de compositors i col·leccions especials

Alicia de Larrocha: lloc web dedicat a la vida i obra de la pianista Alicia de Larrocha on, a més, es poden trobar diverses fotografies i accés a l'arxiu documental. 

All of Bach: La Netherlands Bach Society presenta aquest lloc web que recull enregistraments de diverses obres de Bach. A més de la mateixa interpretació de les obres, s’hi pot accedir a altres continguts com entrevistes o informació sobre el context.

Archivo La Scala: arxiu digital del Teatro alla Scala de Milà que comprèn documents des de 1950 fins l'actualitat. Hi podem trobar fotografies, peces de vestuari, accessoris i programes dels espectacles representats en aquest teatre.

Arriaga Obras Completas: lloc web que conté l’obra completa de Juan Crisóstomo de Arriaga.

Arxiu personal Ovidi Montllor: lloc web de la Universitat Politècnica de València que conté l'inventari digital de l’arxiu personal d'Ovidi Montllor. Aquest arxiu inclou cartes, postals, articles, retalls de premsa, poemes, partitures, cartells i més de 1.300 fotografies personals i de treball d'Ovidi Montllor.

Bach Bibliography: base de dades especialitzada en bibliografia sobre Johann Sebastian Bach.

Beethoven Digital: lloc web de la Staatsbibliothec zu Berlin amb informació sobre la 9a simfonia de Beethoven que es troba entre els seus fons. Ofereix alguns paquets digitalitzats de l’original.

Books About Music Before 1800: portal web de la Library of Congress on es presenten reproduccions digitals de més de 2000 publicacions sobre música anteriors a 1801 de la sèrie RISM B VI amb la sigla Library of Congress (US Wc).

Col·lecció de goigs del Fons Pallàs-Amat: col·lecció de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ubicada a les dependències de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, que conté 60 goigs, la majoria amb lletra de Jacint Verdaguer i dedicats principalment a la Mare de Déu de Montserrat.

Col·lecció de programes de mà de concerts de l’Orfeó Català del Fons Pallàs-Amat: col·lecció que recull programes de mà de cançons com el Virolai a la Mare de Déu de Montserrat, cançons populars per cantar al pessebre, la cançó de les ermites, l’himne al Sant Crist de Balaguer, entre d’altres.

Col·lecció de música impresa del Fons Pallàs-Amat: la col·lecció es compon de partitures, la majoria amb lletra de Jacint Verdaguer i música de diversos autors: Joan Borràs de Palau, Ramon Casajoana, Antoni Casasampere Ferrés, entre d'altres.

Col·lecció de cançons del Fons Pallàs-Amat: la col·lecció recull cançons com el Virolai a la Mare de Déu de Montserrat, cançons populars per cantar al pessebre, la cançó de les ermites, l’himne al Sant Crist de Balaguer, entre d’altres.

Col·lecció Martorell - Solanic: base de dades de monografies, revistes, música impresa, material audiovisual i arxiu personal d'Oriol Martorell (director musical, pedagog i historiador) i de la seva dona Montserrat Solanic.

Conxita Badia i les cançons: lloc web de la Biblioteca de Catalunya sobre Conxita Badia i sobre el fons de partitures i enregistraments sonors que ha donat a aquesta institució.

Documentació Conxita Badia, 1899-2014: documentació generada i rebuda per Conxita Badia, així com d’aquella aplegada per les seves filles i família després de la seva mort

Documentació de Carlos Manso relacionada amb Conxita Badia, 1960 -1997: recull de documentació generada i rebuda en la seva relació professional amb la soprano Conxita Badia, així com aquella aplegada després de la seva mort.

Documentació de Frederic Monpou: documentació generada, rebuda i col·leccionada per Frederic Mompou relacionada amb la seva vida personal i la seva activitat com a músic i compositor.

Documentació de Manuel Valls Gorina: documentació generada i rebuda per Manuel Valls.

Documentació de Quima Jaume: Joaquima Jaume i Carbó va ser una poeta i assagista catalana (Cadaqués, 20 d’abril de 1934 – 30 de gener de 1993). La documentació, de caire personal, es compon de : “vida social i professional”; “obra poètica impresa”; “premis i homenatges”; “fotografies”; “correspondència”; “reculls de premsa”, i “llibretes amb documentació diversa”.

Documentació de Xavier Cugat: documentació generada i rebuda per Xavier Cugat, i d’altra recopilada per Eduard Fornés. El gruix del material gràfic, el material sonor i les obres i partitures impreses estan descrits individualment al catàleg general de la Biblioteca de Catalunya.

Documentació literària de Cristina Peri Rossi: tres capses de documents manuscrits, mecanografiats, còpies de mecanografiats i fotocòpies.

Documentació musical de Joaquim Romaguera i Raimó, 1929-2006: documentació generada i rebuda per Joaquim Romaguera relacionada amb la seva afició per la música, especialment el jazz. El conjunt documental aporta informació d’interès per a la història del jazz a Catalunya.

Erato Partitura Digital: col·lecció de partitures i particel·les de la Societat Coral Erato de Figueres. La col·lecció està formada per partitures manuscrites dels segles XIX i XX, amb composicions d'autors catalans i arranjaments d'obres universals.

Festa de la Música Catalana, Premis Eusebi Patxot i Premis Concepció Rabell: col·lecció de música manuscrita que inclou les partitures presentades a tres concursos de composició  que es realitzaren durant el primer terç del segle XX: la Festa de la Música Catalana, impulsada per l’Orfeó Català, Premis Eusebi Patxot i els Premis Concepció Rabell.

Fonoteca Daniélou: el fons Alain Daniélou compren enregistraments musicals ètnics de països asiàtics i d'Orient Pròxim. Es tracta d'enregistraments inèdits amb documents únics sobre estils i intèrprets actualment desapareguts. Actualment les bobines originals es troben dipositades al Museu de la Música per la seva conservació i es poden consultar en format CD a la Mediateca de Casa Àsia.

Fons Carles G. Vidiella: col·lecció sobre el pianista, pedagog i compositor. El fons conté documentació que reflecteix la seva activitat musical com a concertista, pedagog i com a president de la Societat de Concerts de Barcelona. El volum documental més important el formen la correspondència, els retalls de premsa i la col·lecció de partitures.

Fons Eduard Toldrà: documentació generada i rebuda per Eduard Toldrà, així com d’altra aplegada per ell mateix o els seus familiars. Hi ha documents que poden completar la informació sobre Eduard Toldrà en el fons Antoni Planàs Marca, altre membre del Quartet Renaixement. Les partitures impreses estan descrites individualment al catàleg general de la Biblioteca de Catalunya. Toldrà va ser un músic i compositor català, una de les figures més importants de la música catalana de mitjans del segle XX.

Fons fotogràfic Frederic Mompou: lloc web que conté clixés fotogràfics estereoscòpics en vidre fets entre 1918-1922, per Josep Mompou, el pintor, germà gran i protector de Frederic. S'hi inclouen fotografies familiars, del negoci de foneria de campanes, d'excursions per la Costa Brava, les Balears i Barcelona, d'exposicions de les Galeries Dalmau de Barcelona, de vols pioners d'aviació i d'altres esdeveniments.

Fons Fundación Música Española Suiza: El 2007, María Luisa Cantos va llegar l'arxiu musical de la Fundació Música Española Suiza a l'Institut de Musicologia de la Universitat de Zürich. Aquest llegat consistent en més de 1000 partitures així com llibres i catàlegs d'autors que María Luisa Cantos va ser recopilat al llarg de gairebé trenta anys de labor a la Fundació. 

Fons Isaac Albéniz: col·lecció de documents relacionats amb Isaac Albéniz i Pascual. Inclou part del fons personal Isaac Albéniz donat per la seva vídua, Rosina Jordana Lagarriga, a la Biblioteca de Catalunya l'any 1927, així com correspondència i partitures que havien restat en possessió de la seva filla.

Fons Joan Fuster: fons format per 20.746 còpies digitals de les cartes del fons Joan Fuster que es conserven a l’Arxiu Municipal de Sueca. La correspondència és propietat de la Biblioteca de Catalunya i gestionada per la Biblioteca Valenciana, fruit del conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana i la Biblioteca de Catalunya.

Fons Joan Pujol Mateu: fons del violinista, compositor i pedagog nascut a Barcelona l’abril de 1862. El fons està format per un total de 299 obres, on hi destaquen la música instrumental tant per a orquestra com música de càmera amb quartets de corda, i també obres per a violí i piano o per a violoncel i piano. També s’hi troben moltes obres per a cor mixt, sardanes i música religiosa.

Fons Josep Anselm Clavé: el fons conté principalment les partitures manuscrites de més de 80 obres. Hi predominen les composicions per a veus, orquestra i banda, amb  ballables com el vals, la polca, el xotis, el rigodon, l’americana, la dansa, i també algun l’himne, etc. Pel que fa a la documentació textual, hi destaca el reglament de la Societat Coral Euterpe i la documentació sobre la gestió de l’espai d’oci dels Camps Elisis. També conserva correspondència i títols que aporten informació sobre la seva activitat política durant la Primera República espanyola. Cal destacar-ne també, les diverses fotografies de la societat coral que dirigia.

Fons Josep Martí i Cristià: el fons comprèn uns dos-cents documents entre partitures, manuscrits, impresos, fotografies, retalls de premsa, programes i altres documents.

Fons Lluís Millet i Pagès i Lluís Mª Millet i Millet: dins d'aquest fons destaquem un dels documents més importants que formen part d'aquest fons i que té un valor molt especial: el llibre de signatures que li va ser regalat a Lluís Millet i Pagès en motiu del 50 aniversari d’aquesta institució. El llibre amb enquadernació d’Emili Brugalla conté més de 400 pàgines amb signatures de personalitats del món de la cultura, les arts i la música del primer terç del segle XX, moltes d'elles acompanyades tant de fragments musicals, com també de dibuixos i aquarel·les. El fons també està compost de correspondència com a testimoni de l’activitat personal i artística dels dos directors, partitures manuscrites dels propis mestres i directors, fotografies de Lluís Millet i Lluís Mª Millet testimoniant la seva activitat musical, i també documentació fruit de les seves respectives activitats.

Fons Maria Canals i Rossend Llates: col·lecció del fons fotogràfic de Maria Remei Canals i Cendrós, que reflecteix la seva activitat personal, familiar i l’activitat professional com a pianista i fundadora de l’escola Ars nova i també del Concurs Internacional de Música que port el seu mateix nom. Una part important del fons són fotografies que documenten la intensa activitat musical de la pianista i pedagoga i, alhora, s’hi suma també una part del llegat del seu marit Rossend Llates, escriptor, crític musical i també compositor, amb el qual va fundar el Concurs Internacional de Música Maria Canals.

Fons Oriol Martorell: col·lecció de cartells i programes de concert de la Coral Sant Jordi, partitures, diapositives i fotografies de concerts i estades a l'estranger d'Oriol Martorell conservats al Fons Martorell-Solanic del CRAI de la Universitat de Barcelona.

Fons Pep Ventura (Centre de Documentació de l’Orfeó Català): col·lecció de partitures de Pep Ventura, formada en la seva majoria de sardanes per a instruments de música de cobla, sardanes sobre motius operístics, obres corals i  obres destinades a l’orquestra de música popular com schotisch, valsos, balls, havaneres i peces de música sacra per a instruments de cobla. També conté obres per a música coral, a més de les obres del seu fill Benet Ventura i Llandrich, majoritàriament sardanes, ballables i algunes composicions religioses.

Fons personal de Joaquim Cassadó, 1867-1926: recull format principalment per partitures manuscrites d’obres religioses, de música instrumental i escènica, escrites per Joaquim Cassadó i organitzat en cinc components: 1. Obres de Joaquim Cassadó i Valls: música religiosa manuscrita, música vocal profana manuscrita, música instrumental manuscrita, música escènica manuscrita, arranjaments manuscrits d’obres d’altres compositors i anònimes, partitures, particel·les i esborranys manuscrits per identificar, i partitures impreses; 2. Altra documentació del compositor: correspondència, articles de premsa, programes de mà i cartells, llibrets manuscrits o mecanoscrits, monografies, llibrets editats i altres; 3. Obres de Gaspar Cassadó i Moreu; 4. Obres d’altres compositors i anònimes, i 5. altres obres de Joaquim Cassadó al fons de música.

Legacy libraries: lloc web on es poden trobar les biblioteques personals dels principals personatges de la història, entre els quals s’hi poden trobar personalitats musicals.

Microfilms del Centre de Documentació Musical de la Generalitat de Catalunya: recull de 36 microfilms que contenen partitures de fons del Centre de Documentació Musical i alguns microfilms d’altres institucions com la Biblioteca de Catalunya i la Biblioteca Nazionale di S. Marco (Venècia).

Montserrat Figueras: guia de lectura: guia elaborada per AMPLI i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.

Música manuscrita de Ramon Serrat i Fajula: inclosa en la Memòria Digital de Catalunya, en aquest lloc web trobareu la música manuscrita digitalitzada d'aquest compositor i director, i que forma part del seu Fons personal que es conserva a la Biblioteca de Catalunya.

Musicologie.org: portal que inclou crítiques discogràfiques, notícies destacades, agenda musical i una extensa secció amb biografies de músics.

Nino Rota: guia de lectura: guia elaborada per AMPLI i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya en el centenari del naixement del compositor.

Partitures d’Agustí Cohí Grau: fons integrat per música manuscrita instrumental i vocal majoritàriament, i també partitures impreses. Destaquen les composicions de sarsueles i concerts per a orquestra i instrument solista i els arranjaments per a cobla i piano de balls i melodies populars.

Partitures d’Amadeu Vives recollides per Artur Sedó i Guichard, 1898-1919: partitures manuscrites, majoritàriament autògrafes i alguna reproducció de partitura manuscrita, recollides per Artur Sedó. 

Partitures Frederic Mompou, 1910-1995: fons d'’aproximadament 250 documents, format per partitures manuscrites autògrafes, algunes partitures impreses i algun exemplar fotocopiat. Majoritàriament, es tracta de música vocal i música per a piano. El fons s’organitza en vuit apartats: “1. Música escènica”; “2. Música vocal”; “3. Música instrumental”; “4. Música vària”; “5. Arranjaments d’obres anònimes”; “6. Arranjaments d’obres d’altres compositors”; “7. Arranjaments d’obres de Mompou realitzats per altres autors”; “8. Obres d’altres compositors”. Dins dels apartats, les obres es troben ordenades alfabèticament.

Partitures i documentació d’Alejandro Civilotti, 1983-2017: fons del compositor musical establert a Barcelona des de 1984 al 2013. És un fons organitzat en: 1. Música instrumental; 2. Música vocal; 3. Música escènica; 4. Música de pel·lícules; 5. Quaderns manuscrits; 6. Arranjaments i orquestració d’Alejandro Civilotti d’obres d’altres compositors; 7. Música d’altres compositors; 8. Vària; 9. Documentació. La música manuscrita ha estat classificada i organitzada per gèneres i al seu torn per autor i obres per ordre alfabètic; la documentació, per tipologies i blocs documentals. Aquest fons va ser donat a la Biblioteca de Catalunya pel mateix autor l’any 2013.

Partitures i documentació de Joan Bernet Sala, 1926-1982: conté partitures manuscrites, algunes fotocòpies dels manuscrits, programes de concerts i publicacions periòdiques.

Partitures i documentació de Joan Borràs de Palau, 1854-1954: Fons del compositor, pianista, periodista i crític musical, que inclou música manuscrita instrumental i vocal. Les partitures impreses estan descrites individualment al catàleg general de la Biblioteca de Catalunya.

Partitures i documentació de Josep Vila Arcelos, 1920-1956: el seu fons està organitzat en música i en documentació. Conté música manuscrita que ha estat classificada i organitzada per gèneres i formes, i seguidament per ordre alfabètic; la documentació, per tipologies i blocs documentals.

Partitures i documentació de Josep Voltas Viñas: el fons està compost per a prop de 423 documents i organitzat en dos apartats: “1. Música”; “2. Documentació”. La música manuscrita ha estat classificada i organitzada per gèneres i formes i seguidament, per ordre alfabètic; la documentació, per tipologies i blocs documentals. El fons inclou també partitures manuscrites de: G. Andreol, Francesc Laporta, Joaquín Quesada, J.B. Quintana, Bartomeu Serra i J. Sugrañes.

Partitures i documentació de Pere Enric de Ferran i de Rocabruna, 1892-1924: conté música manuscrita hològrafa i esborranys, documentació, retalls de premsa i programes.

Partitures manuscrites de Joaquim Gallofré Roig, 1877-1922: sis capses amb 144 documents, majoritàriament partitures manuscrites, principalment petites formes, inclou també alguna obra religiosa, escrites per Joaquim Gallofré.

Programes de mà de concerts i altres impresos recollits per Albert Manent i Teresa Tomàs: recull de programes de mà en català i castellà de concerts col·leccionats per Albert Manent i Teresa Tomàs entre 1908 i 1994, principalment al Palau de la Música Catalana.

Programes de mà de concerts i altres impresos recollits per Antoni Boada: recull d’aproximadament 581 documents de programes de mà de concerts col·leccionats per Antoni Boada, principalment de Catalunya entre els anys 1906 i 1990. Donatiu del centre de Documentació Musical.

Programes de mà de concerts i altres impresos recollits per Josep Casanovas: recull de programes de mà de concerts col·leccionats per Josep Casanovas entre 1971 i 1977, principalment al Palau de la Música Catalana.

Schubert Autographs on the Internet: base de dades que conté partitures manuscrites, cartes i documentació personal de Franz Schubert.

Textos autògrafs de Felip Pedrell del Fons Artur Sedó i Guichard: recull de textos escrits o dictats per Felip Pedrell, col·leccionats per Arturo Sedó. Inclou “Estudio sintético acerca de la música española”, “Körner y Weber”, “Weber y Körner”, “Apéndice II”, breu parlament que dirigeix als Amics de la Poesia, etc.

Xavier Montsalvatge: guia de lectura: guia elaborada per AMPLI i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya en el centenari del naixement del compositor.

Si coneixes altres recursos que podrien formar part d'aquesta secció, envia'ns l'adreça a través del formulari de contacte de la Biblioteca i col·labora amb nosaltres ampliant la guia de recursos.