Workshop 'Improvisació sinestèsica' o els misteriosos camins de l'inconscient creatiu

El curs està basat en un mètode original anomenat "improvisació sinestetica", privilegiant la vessant intuïtiva i espontània de l'expressió artística
professora

Professora

El curs l'imparteix Anahit Simonian. Compositora i pianista.
Nascuda a Armènia en l'actualitat viu i treballa entre París i Barcelona.
Com a compositora se situa sovint en un encreuament d'estils, experimentant amb una fusió de música contemporània, jazz, creacions sonores. Als 25 anys guanya el Primer Premi del prestigiós concurs de música de pel·lícules "Mozart del 7è Art"-organitzat per la Cinemateca Francesa, Canal +, Gaumont i Gras Savoye-, així com el Premi Especial atorgat per Sony Music i la SACEM; i és convidada a recollir el premi durant l'edició del Festival de Cannes de l'any 2000.
Des de llavors ha compost la música de més de 25 pel·lícules. Ha col·laborat amb els directors com Bertrand Tavernier, Mirabelle Kirkland, Jean-Bernard Marlin, Serge Avedikian, Isaki Lacuesta, Manuel Martin Conca, Lluís Galter ... Compon tant per als seus propis projectes personals (projecte "Sirtes") com en col·laboració amb altres músics i per encàrrecs de festivals de música - "Légendes oubliées" per a veu, duduk i orquestra simfònica, encàrrec per a l'obertura d'Festival "Musical Olympus a Sant-Petersburg, 2005; "Mosaic man" encàrrec de Festival de Coutance per al quintet de jazz d'Henri Texier i l'Orquestra de Basse Normandie, 2009; Opera "Anouche" - reorquestación, arranjaments i creació sonora, encàrrec de Théâtre de Nanterre Amandiers i el Teatre Nacional d'Armènia, 2012; En el seu treball pianístic es dedica sobretot a projectes que giren al voltant de la música improvisada en col·laboració amb fotògrafs, videoartistes, poetes, pintors ...
Combina igualment els concerts amb els músics de jazz com Greg Cohen, Sebastien Texier, Manu Codjia amb els concerts en els que improvisa sobre pel·lícules mudes, en sales i festivals del prestigi de l'Auditorium du Musée d'Orsay de París.
Els seus últims projectes són:
Una sèrie d'instal·lacions sonores i visuals al voltant del tema de la primavera i dels viatges en el temps en col·laboració amb el fotògraf francès Guillaume POUSSOU en el marc de la residència artística a Quercy Blanc, França, 2016.
"18 Reminiscències del silenci" composicions i improvisacions sobre el tema de la memòria sonora en duet amb el contrabaixista americà Greg Cohen, 2014.
Entre 2009-2013 és professora convidada de música i so per a cinema a l'ESCAC (Escola Superior de Cinema de Catalunya). Co-dirigeix l'editorial de projectes musicals i pluridisciplinars "Invisible Travels".

Presentació

El curs està basat en un mètode original anomenat "improvisació sinestetica", privilegiant la vessant intuïtiva i espontània de l'expressió artística.

A través d'exercicis associatius (so-color, so-forma geomètrica, so-imatge ...) es pretén aproximar-se a uns nivells ocults de consciència: és a dir, es treballa més amb l'inconscient i es desperta així un tipus de creativitat més intuïtiu, en sinergia amb els coneixements i aprenentatges mentals i conscients.

Es proposen igualment exercicis corporals i de respiració, amb l'objectiu d'establir un vincle entre els diferents nivells emocionals, incloent el treball amb sensacions i la relació ment-cos.

D'aquesta manera els participants, des dels seus diferents prismes i necessitats, adquireixen eines per acostar-se a la creativitat i intentar crear el seu propi camí sonor i musical.

Durada, calendari i preus

El curs s'imparteix del 17 al 31 de març de 2017, amb un total de 18 hores.

17 de març, de 17h a 20h. El camí misteriós de la creativitat de l'inconscient. La improvisació a través de les sensacions del cos. El silenci i la relaxació.
L'inconscient i la creativitat. Treball amb la respiració. Treball amb el cos sonor. Introducció a la musicoteràpia. Exercicis d'improvisació per a meditació, per relaxació, treball amb el silenci.

18 de març, de 11h a 14h. Introducció a la improvisació sinestetica dels 5 sentits.
Música i els 5 sentits. Treball amb colors a través dels exercicis associatius so - color, so - llum, so -foscor, so -gusto ...

24 de març, de 17h a 20h La improvisació i la memòria sonora.
Iniciació al concepte de la memòria sonora. Reflexions sobre les "al·lucinacions musicals". La música i els somnis. Reflexions sobre el veritable sentit de sinestèsia dins d'art.

25 de març, de 11h a 14h. Diverses funcions d'improvisació. Eines creatives: el temps, l'espai, sentiments, sensacions, el ritme, el concepte de forma ...
Improvisació relacionada amb el temps. Improvisació relacionada amb l'espai. Improvisació relacionada amb els sentiments. Improvisació relacionada amb les sensacions. Reflexions sobre el ritme, el pols i la naturalesa de les vibracions sonores. Formes musicals i formes geomètriques. Composició i improvisació: diferències i similituds.

31 de març, de 11h a 14h. Improvisació i imatges
Treball sobre la improvisació associada i inspirada per imatges fixes -fotografia, pintura-. Treball sobre la improvisació associada i inspirada per imatges en moviment: vídeo art, pel·lícules mudes, sonores ...

31 de març, de 17h a 20h .Qui sóc jo
Acostament als altres a través de l'art. Acostament a si mateix. L'acte retrat musical. Audició final.

Preu

El preu de la matrícula és de 140 € (alumnes i alumnis de l'Esmuc 100 €).

Destinataris

Aquest curs va dirigit a estudiants de música que cursen estudis professionals de música en Grau Mitjà, Superior o Postgrau (especialitats: interpretació -tots instruments, composició, pedagogia).

Contacte Anahit Simonian

invisibletravels@gmail.com

Preinscripció

La preinscripció es fa a través del formulari fins el 10 de març de 2017.