Llibres i música a la Biblioteca: Editorial Malpaso

Publicat el 10/10/2017

La Biblioteca de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) torna a acollir una nova presentació literària i musical. El proper dimarts 24 d’octubre, a les 19.15h, tindrà lloc la xarrada del director de la col·lecció de música de Malpaso EdicionesJulián Viñuales, que presentarà les línies de treball i les novetats musicals d’aquesta editorial fundada a Barcelona el 2013. L’accés és lliure.

Presentacions llibres

Aquesta presentació forma part del cicle Presentacions de llibres a la Biblioteca de l’ESMUC, que organitza el departament de Musicologia i la mateixa Biblioteca amb diferents convocatòries al llarg del curs.

El catàleg de Malpaso Ediciones ha reunit en quatre anys volums dedicats a diversos noms propis de la música popular, que parlen en primera persona o són objecte d’estudi: Frank Zappa, Elvis Costello, Van Morrison, Pete Townshend, Neil Young, David Bowie, Morrissey, Bruce Springsteen... Entre tots ells hi destaca el darrer premi Nobel de literatura, Bob Dylan. Malpaso ha publicat els seus textos en prosa –traduïts al català i també al castellà– i ha iniciat l’edició completa de les lletres de cançons.

Aquest any 2017 Malpaso també ha publicat les memòries del compositor nord-americà Philip Glass (n. 1937) titulades Palabras sin música, amb traducció de Mariano López.

                                                     

                                             

Propera activitat de Llibres & Música a la Biblioteca de l’ESMUC

El dimarts 28 de novembre de 2017, a les 19.15h tindrà lloc una nova activitat d’aquest cicle de presentacions de llibres a la Biblioteca de l’ESMUC. En aquest cas serà la presentació de  Llorenç Pagans (1833-1883). La veu dels impressionistes (Curbet Edicions, 2017) a càrrec dels autors i professors de l’ESMUC Joaquim Rabaseda i Joan Gay.

Aquesta és la biografia d’un personatge peculiar, un cantant nascut a les terres de Girona que va triomfar a París, quan aquesta ciutat era el bressol de l’impressionisme i la capital de la cultura europea. Per les seves pàgines hi desfilen Rossini, Wagner, Saint-Saëns, Zola, Fortuny, Manet, Degas, i molts altres referents de l’art i la música del moment. Alguns episodis semblen voler conduir-nos fins a les fronteres que separen la història i la novel·la. Tot i això, aquí els autors presenten un estudi sòlidament documentat, ofereixen una perspectiva innovadora sobre Llorenç Pagans i desvetllen algunes incògnites.

Llorenc-pagans llibre

                        

Joaquim Rabaseda i Matas, Joan Gay i Puigbert

Comparteixen l’interès per una musicologia renovadora i sense complexos, que treballi per explicar el valor que té l’activitat musical en les dinàmiques socials. En aquesta línia, han participat des de fa més d’una dècada en projectes de recerca i publicacions en equip sobre la música i els músics al món contemporani, des de Catalunya i atents als fenòmens globals.

Són professors del departament de musicologia de l’Escola Superior de Música de Catalunya.

       

                      

Més informació:

Llorenç Pagans (1833-1883). La veu dels impressionistes (Curbet Edicions, 2017)

Article Diari de Girona 

Article El Punt Avui