Jornada inaugural del curs 2018-2019

Publicat el 20/09/2018

La sala 3 de l’Auditori de Barcelona es va omplir ahir dimecres per gaudir de l’Acte inaugural del curs 2018-2019, presidit per l’Honorable Sr. Josep Bargalló, conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i presentat pel graduat de l’ESMUC Víctor Braojos. La lliçó inaugural va anar a càrrec del pianista, compositor i pedagog Manel Camp.

Horacio Fumero

El professor Horacio Fumero, a l'acte

L’acte va comptar amb els parlaments institucionals de l’Honorable Sr. Josep Bargalló, conseller d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, i del director general de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Josep Borràs. El Conseller va ressaltar el caràcter singular del centre, i va subratllar l’aposta per reforçar el compromís del departament d’Enseyament, convençut dels valors educatius impartits a l’escola. “L’excel·lència i l’autonomia no són contraris a una funció de retorn  social al país”, va remarcar per cloure el seu discurs de benvinguda, fent menció així als valors musicals i culturals transmets des de l'Escola.

El director general Josep Borràs va apuntar la consolidació del II Premi ESMUC a Treballs de recerca de batxillerat gràcies als 25 treballs a concurs presentats, i va tenir unes paraules de record pel graduat difunt Miguel Serna, víctima d’un accident de trànsit el passat mes de gener, a qui es va dedicar una emocionada ovació. La família de Serna, present a l’acte,va lliurar el dia abans el seu contrabaix a l'Escola, un gest molt agraït per Josep Borràs, qui va resaltar que el record de Serna perdurarà a la comunitat educativa de l'ESMUC.

Devoció i aprenentatge

Manel Camp

Manel Camp, a la lliçó inaugural

El reconegut pianista i compositor Manel Camp, cap de departament de Jazz i Música Moderna de l’Escola entre els anys 2001 i 2014, va impartir la lliçó inaugural del nou curs. Amb el títol de Reflexió sobre un recorregut vital. De l’autoaprenentatge a l’aprenentatge acadèmic, Camp va dividir la seva lliçó en tres apartats (Interpretació, Educació i Propostes de futur) i va reivindicar el rol conductor de l’educació musical com a base per a la millora del músic i com a eina per desenvolupar les qualitats per assolir la seva excel·lència. En el seu cas, va assegurar, l’educació musical es va convertir “en un dels puntals del meu recorregut com a persona”.

L’acte va continuar amb el repartiment de guardons del II Premi ESMUC a Treballs de recerca de batxillerat, lliurats per Joan Lluís Espinós i introduïts pel director de l’escola, Josep Borràs. El treball La presència de la dona dins del món de la cobla, de Marta Cortés, va resultar guanyador, mentre que Miquel Muñiz, per Francesc Costa: el violinista estimat, Clara Santacana, per Del preludi al microludi: procés i composició  i Anna García, per The physics of the violins van quedar reconeguts amb els guardons de Primer, Segon i Tercer Accèssit respectivament.

L’entrega de diplomes a les matrícules d’honor del treball i/o concert final de grau van marcar la recta final de la vetllada, tancada oficialment amb el concert de cloenda interpretat per estudiants i graduats del departament de Jazz i Música Moderna. Les dues peces han comptat amb la participació de Joan Tamarit (piano, estudiant), Joan Vidal (bateria, graduat) i Horacio Fumero (contrabaix, professor).