El divulgador musical Albert Reguant dóna a l’ESMUC 80.000 discs de músiques del món

Publicat el 08/02/2020

El periodista i divulgador musical Albert Reguant dóna a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) un fons musical de músiques del món format per 80.000 discs. Reguant està “molt orgullós i content” que totes aquestes obres vagin a parar a una institució musical i educativa com l’ESMUC, on estudiants de música podran “gaudir-les” i “fer-les servir”. Per a la Biblioteca de l'ESMUC, aquesta donació suposa una gran ampliació de l'abast geogràfic, estils, diversitat i qualitat de la secció de músiques del món.

Feia anys que al periodista se li acumulaven els compactes i, després de parlar amb altres espais i institucions, va veure que l’ESMUC era l’adient. “Em van ensenyar com estava la biblioteca i la fonoteca i em va semblar moderna i ben feta, tenia tots els punts i totes les bases per poder dir: aquí aniran a parar els discos de la donació”, opina el divulgador musical.

Segons Reguant, és important que els músics que s’estan formant puguin experimentar altres “formes culturals” i conèixer “instruments ancestrals” i “diferents maneres de fer”, més enllà de les seves fronteres. Per al periodista musical, els músics que estan aprenent a l’Escola seran els més beneficiats: “el que més omple és que un músic català o que estudia a Catalunya pugui tenir accés a tota aquesta informació d’arreu del món”. 

A partir d'ara, els usuaris i usuàries de la Biblioteca de l'Escola podran trobar exemplars únics i singulars que pels mitjans propis de la biblioteca hauria estat impossible aconseguir. A més, aquesta adquisició permet que esdevingui la biblioteca especialitzada i de referència en aquesta temàtica a tota Catalunya.

Acte de donació del fons musical d'Albert Reguant

La fonoteca de Reguant, reflex d’una vida      

Quan se li pregunta què significa per a ell el seu fons, la resposta és clara: “sóc un amant de la música, em toca el cor, i aquesta fonoteca és tota la meva vida, la vida d’un boig per la música”. Les seves ganes de recerca, d’anar més lluny i de descobrir coses, l’han portat a reunir més de 80.000 àlbums. Darrere, però, hi ha molt de temps i dedicació. “He anat buscant, escrivint a gent, assistint a congressos; he estat una formigueta apassionada”, explica Reguant.

A les prestatgeries de casa seva s’hi poden trobar discs de molts estils: bluegrass, rock, pop, folk, música clàssica i altres músiques del món. A través del seu fons, també podem recórrer gran part del planeta: els Estats Units, Anglaterra, Grècia, Armènia, Portugal, països balcànics -com Hongria i Sèrbia-, i països nòrdics -com Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Islàndia i les Illes Feroès-, Àfrica, Àsia i, fins i tot, Oceania.

Com a mètode de selecció, Reguant empra el seu filtre més personal: “a la meva fonoteca només entra el que a mi m’agrada”, afirma. Els dos elements que ell més valora són la creativitat i la personalitat dels artistes i, encara que reconeix que són difícils d’aconseguir, el seu fons fa palès que el món musical n’és ple.

                        

Albert Reguant, un periodista musical sense fronteres

“Sóc inconformista”, afirma Albert Reguant, que també es defineix com un apassionat de la música. Tot i això, insisteix que tampoc en sap tant de música: “cada dia descobreixo coses, la música és constant”.

Als 71 anys, se’l reconeix per una àmplia carrera de periodista i activista musical, amb més de quaranta anys d’experiència en el món de la música, sobretot més enllà de les fronteres catalanes. La seva presència en els grans congressos internacionals de World Music és habitual des de fa uns vint-i-cinc anys i és un ambaixador fix a congressos com ara el Womex (Europa) o el Folk Alliance (EUA), on ha pogut conèixer músics de renom de molts estils.

Albert Reguant

Reguant ha esdevingut un dels periodistes especialitzats amb més reconeixement a l'exterior gràcies a la seva experiència fent programes de ràdio, televisió i escrivint en rellevants magazins especialitzats. Tot això l’acredita com a únic representant català a l’organització de ràdios europees World Music Charts Europe. 

Malgrat no haver estudiat Periodisme, sí que ha treballat com a tal al llarg de la seva carrera: entre 1992 i 2002 va crear i dirigir per a la Televisió de Catalunya l’històric Hidrogen, més endavant, la sèrie Les Músiques del Món (2004 -2005) i el programa Planeta Música (2006-2007). En l’àmbit radiofònic, va dirigir la versió radiofònica de l'espai Hidrogen pels diferents canals de Catalunya Ràdio, des de 1999 fins al juliol de 2013.

Albert Reguant és una persona inquieta amb ganes de seguir en aquest món que l’apassiona, per això, actualment és director de Les Rutes del So a la ràdio Ona Sants Montjuïc de Barcelona. “La meva gran il·lusió ara és la ràdio”, sentencia el divulgador musical.