El compositor Otto Wanke guanya la 16ena edició del Premi Joan Guinjoan amb l’obra ‘Threads’

Publicat el 09/05/2018

L’estrena de l’obra i el lliurament del premi organitzat per l'ESMUC amb el suport de la Fundació Banc Sabadell a l'autor txec tindran lloc el dilluns 28 de maig a la Sala Oriol Martorell de L’Auditori de Barcelona (19 hores).

Consulta l'entrevista amb el guanyador del certamen Otto Wanke aquí.

Guinjoan 2017-2018

El jurat de la setzena edició del Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors que atorga l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha decidit per unanimitat lliurar el premi a l’obra ‘Threads’, del compositor txec Otto Wanke (Znaim, 1989).

El jurat d’aquesta edició, presidit pel director de l’ESMUC Josep Borràs, ha estat format per diversos compositors, de l’escola i externs, com Berislav Sipus, Bernat Vivancos, José Rio-Pareja, Fèlix Pastor i Eduard Resina. A l’edició d’enguany organitzada per l’ESMUC a través del departament de Teoria, Composició i Direcció, s’han presentat un total de 82 compositors, provinents de tres continents (Europa, Àsia i Amèrica) i de 26 països.

Superada amb èxit la quinzena edició de l’any passat, el certamen continua donant suport a la creació actual de les noves generacions, i, a la vegada, vol col·laborar en l’establiment d’un marc per a la creació de noves obres en una diversitat de tendències, estils i formacions instrumentals.

La cerimònia de lliurament del premi i el concert d’estrena de l’obra guanyadora tindrà lloc el 28 de maig a la Sala 2 Oriol Martorel de l’Auditori. La formació bcn216, dirigida per Ernest Martínez Izquierdo, serà la responsable d’interpretar la composició guanyadora.

L'entrada és gratuïta amb l'aforament limitat a la capacitat de la sala.

                        

El compositor

IMAGE_1

El compositor Otto Wanke va portar a terme diferents estudis musicals al llarg de la seva trajectòria professional. Després d’estudiar composició de jazz a Praga, especialitzant-se en piano i baix, es desplaça a Viena, on completa la seva formació amb estudis de música clàssica, composició de música per a cinema i electroacústica.

Les seves habilitats com a compositor transcendeixen els gèneres, el que li permet tocar una àmplia gama d’estils, incloent-hi la música electroacústica i el jazz modern, reforçant el seu sentit multidisciplinari i preparant obres musicals per a cinema, teatre i ràdio.

Des de 2015 ha aconseguit diferents guardons i beques en l'àmbit internacional, realitzant concerts a països com Mèxic, Brasil, Suïssa i Àustria, entre d’altres.

                                           

Notes de l’autor

"Threads està parcialment inspirada en el llegat artístic del pintor futurista Gerardo Dottori (1884 – 1977). Dottori va treballar la representació de paisatges, molts d’ells des de la perspectiva d’un ocell, aportant com a principal contribució al moviment artístic del futurisme la utilització de la tècnica coneguda com ‘aeropaintig’. A Threads vaig trobar un equivalent musical a les imatges de Dottori, creant un paisatge místic i ondulant. En aquesta peça trobem constants figuracions, que son com fils que giren en espiral, recolzats a més per variacions de tempo i per canvis constant de dinàmica, utilitzades com a contrast.

Un altre element important que m’agradaria destacar d’aquest treball és la utilització del terme ‘fos creuat’, que al·ludeix a una altre font d’inspiració. En aquest cas la vaig trobar en el món de la música espectral, i amb la tècnica relacionada del morphing (tècnica que ens explica que l’espectre de so A està contínuament canviant dins de l’espectre de so B). Com a resultat, cada espectre harmònic es fon progressivament en l’harmonia gairebé tancada d’un nou espectre. Vaig adaptar aquesta tècnica electrònica per la seva utilització a la música instrumental, i amb aquest pas el grup d’instruments crea un espectre en el que cada instrument representa un to harmònic particular, que fluctua en una constant metamorfosis.

                                                             

La col·laboració amb Fundació Banc Sabadell

La Fundació Banc Sabadell col·labora per sisè any consecutiu amb el Premi Internacional Joan Guinjoan per a Joves Compositors, un suport que ha contribuït a consolidar el certamen i a incrementar la seva difusió, a més de mantenir la seva dotació econòmica.

La missió de la Fundació Banc Sabadell és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural per a tota la societat, i a través dels seus projectes de mecenatge cultural donen suport i potencien el reconeixement de persones joves, que destaquen en el camp de la innovació i la investigació, propòsits compartits amb l’essència del concurs.

banc sabadell

Més informació:

Dossier de premsa

Biografia sobre l'artista

Fotografia promocional