Edicions ESMUC: ‘La música cuenta’, de Rubén López Cano

Publicat el 29/06/2020

El servei de Publicacions de l’ESMUC ha editat el llibre La música cuenta. Retórica, narratividad, dramaturgia, cuerpo y afectos, escrit pel profesor Ruben López Cano. El projecte ha comptat amb el suport del Fondo Nacional para la Cultura y las Artes de Mèxic. El llibre estudia i analitza la música a través de diferents composicions, de les seves característiques i de com és desconstruïda per cada oient, amb emocions dispars. López Cano adreça aquesta obra als intèrprets que busquen nous camins per a les seves creacions. L’obra pot descarregar-se lliurement a la web de l’Escola.

Ruben López Cano

Ruben López Cano. Imatge d'arxiu amb la seva anterior publicació, Música dispersa.

Per a López Cano, la música no és una col·lecció d'objectes sonors inerts i passius. És una manera de navegar pel temps a través de tensions i distensions, dubtes, cops i rampells, que emergeixen de la seva superfície sempre en moviment. Tota música sembla voler anar cap a algun lloc creuant diferents zones emocionals.

La música cuenta proposa estratègies basades en eines de la retòrica, semiòtica i hermenèutica per a l'estudi del significat expressiu de la música. L’autor busca desentranyar els mecanismes que fan de cada peça musical un petit drama, un tros de temps encapsulat.

El llibre s’adreça a tota persona dedicada a la interpretació musical i busca oferir instruments per imaginar interpretacions musicals intenses, emocionants i plenes d'intencionalitat expressiva personalitzada. Es tracta d'oferir instruments per a l'anàlisi per a la interpretació artística o l'anàlisi performatiu de la música.

El llibre i el treball de recerca en què es basa, ha estat cofinançat per l'Escola Superior de Música de Catalunya i el Fondo Nacional para la Cultura y las Artes de México.

 

L'autor

Ruben López Cano és professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya des del 2003. Ha especialitzat el seu àmbit de recerca en retòrica i semiòtica musicals, filosofia de la cognició corporitzada de la música, música popular urbana, reciclatge musical des de l’edat mitjana fins a l’era del mashupmemes i cultura musical digital. També investiga sobre musicologia audiovisual, diàspora, cos i subjectivitat musicals, investigació artística i epidemiologia de la recerca musical. Col·labora regularment com a docent, fent conferències, i investigant i assessorant per a diferents institucions i projectes europeus i de l’Amèrica Llatina.

Més informació:

La música cuenta

Ruben López Cano

Vídeo imagen: https://gph.is/g/ZkRPA6m

Vídeo imatge La música cuenta. ESMUC Ruben López Cano.