Alumnat d’Antiga de l'ESMUC interpretaran 'La Gran Partita' de Mozart

Publicat el 25/09/2019

El pròxim dissabte 5 d’octubre, un conjunt d’estudiants de l’ESMUC interpretaran La Gran Partita, de W. A. Mozart, dirigits pel professor Lorenzo Coppola. El concert tindrà lloc a la Sala d’Orquestra, a les 19 hores. L’entrada és gratuïta.

Un grup de músics de l’Escola Superior de Música de Catalunya s’ha reunit per interpretar una de les obres mestres de l'estil clàssic amb instruments d'època, recolzats i dirigits per Lorenzo Coppola. A través dels comentaris del director, de la interpretació dels músics i de la sonoritat dels instruments històrics, ens traslladarem a l'època de Mozart i del seu públic.

                         

La Gran Partita

Entre la composició del Rapte del Serrall i Les Noces de Fígaro, el 1784 Mozart escriu la Gran Partita, serenata per dotze vents i un contrabaix, aprofitant la presència a Viena d'un grup d'instrumentistes de vent d'un nivell molt alt. 

Un cop més, Mozart aconsegueix explicar una història pintant situacions i sentiments, només amb instruments, oferint als intèrprets i al públic l'oportunitat d'associar els colors, els gestos, les melodies i els contrasts, a situacions teatrals. Que és, al capdavall, el que feia el públic de finals del segle XVIII, ben acostumat a sentir una òpera darrera l'altra.

La influència del Rapte del Serrall i del seu context exòtic i oriental, amb presoners europeus, turcs malvats, esclaus i soldats, harems i serralls, amors, rivalitats, conflictes, amenaces, males paraules, insults i molt més, és òbvia. Els tretze instruments s'estimen i es maltracten com si fossin actors en carn i ossos. El so dels instruments històrics, amb les seves vocals obertes i tancades, la seva articulació "parlant", els sforzandos agressius i els timbres contrastants, emfatitzen les situacions teatrals i subratllen la personalitat dels diferents "actors". 

Plors i riures, canvis ràpids i extrems, una paròdia de la vida de debò: la música de Mozart, una lupa excepcional per a veure ampliats tots els matisos dels sentiments humans. 

 

RECORDATORI:

Dia: dissabte 5 d’octubre

Hora: 19 hores

Lloc: Sala d’Orquestra de l’ESMUC

Entrada: Accés lliure

Programa: La Gran Partita, Serenata núm. 10 en Sib Major, KV 361 (370a), de W.A. Mozart.