Ribera, Manel

Manel Ribera

Manel Ribera (Manresa, 1974) estudia composició a l’Esmuc amb Agustí Charles i posteriorment amb Helmut Lachenmann, Walter Zimmermann, John Rahn, Michäel Levinás, José Luís Torà, Luca Cori i Joao Pedro Oliveira. Amplia estudis a Stuttgart amb Manuel Hidalgo i coneix Joan Guinjoan a Barcelona. 

Ha assistit a Masterclases i lectures destacant les de Cristóbal Halffter, Tomás Marco, José Manuel López López,Jonathan Harvey, Chaya Czernowin, Steven Kazuo Takasugi i en Darmstatdt amb Toshio Hosokawa, Brian Ferneyhough i Georg Friedrich Haas, entre d’altres.

Ha rebut encàrrecs i ha estat tocat per les formacions Chalumeau Quartet, Ensemble Sitges 96, Trio Kachaturian, Zauber Quintett, Ensemble l’Embut, Conjunt XXI, Art Ensemble Barcelona, Ensemble Ars BB, Barcelona 216, Miró Ensemble, The Nonsense Company, Chronophonie Ensemble, Martinu Ensemble, Trigger Ensemble-für aktuelle Musik, Ensemble Surplus així com dels instrumentistes Sebastian Berweck, Isaac Rodríguez, Mireia Fornells, Joan Miquel Hernández, Raül Garrido i Oleguer Beltrán, Swr Stuttgart, Yuval Gotlibovich, etc…

Com a premis destaquen el Grant del International Darmstadt Music Institut on presenta La fi i el principi de la infància (2004).Guanyador del Composers Meeting en l'edició del Festival a Barcelona. Rep el Grant per residir en el Schloß Solitude de Stuttgart. Guanya el premi de la SWR Stuttgart Joves Autors per a encàrrec.  

Ha estat convidat com a docent i/o impartint conferencies i/o presentacions de les seves obres en el Darmstadt Musik Institut, Stuttgart Summer academy, Vigo Museu d'Art Contemporani, Fundació Laxeiro, Kulturhaus Hamburg, Conservatori de Terrassa, Conservatori de Manresa, Sgae de Barcelona, Universitat de Barcelona i Univerdsidad Autònoma de Barcelona entre altres llocs.

És membre fundador del Ensemble Ars BB i de Ensemble Fluido.

Ha estat treballant durant 10 anys en la creació d’instruments microtonals de quarts de to i octaus i amb la sèrie d’harmònics.

El seu cd monogràfic titulat El món d’Ulisses sota el segell La mà de Guido/Ars Harmònica recull les obres de 2000 a 2008. Algunes de les seves obres les edita Clivis.