La lletra de les cançons

La lletra és un element que queda generalment oblidat en els plans d'estudis musicals i, tanmateix, és d'una importància crucial alhora de teixir significats i d'establir una bona comunicació amb el públic de la música. En les cançons i en altres formes musicals amb veu i text, música i lletra són indissociables: cal, per tant, fixar-nos en aquest element que sovint donem per sobreentès.

Hores 20
Calendari Del 9 al 13 de juliol
Horari De 10.00h a 14.00h
Professorat Olga Àbalos, Borja Duñó
Preu 200€

 

Objectius

Oferir una perspectiva del format cançó des del punt de vista de la lletra i proporcionar idees a aquells que estan interessats en escriure'n i als que volen reflexionar sobre la seva funcionalitat i qualitats literàries. Donar eines pedagògiques a docents a partir de les lletres de les cançons.

Continguts

Des que Bob Dylan va rebre el premi Nobel de Literatura, les lletres de les cançons han tornat al primer pla del debat cultural. Són o han de ser literatura? Com es relacionen les lletres amb les músiques (i les imatges) que acompanyen? Com es determinen lletra i música mútuament? Què ens expliquen del món i dels seus autors? Què ha de tenir una bona lletra? Quins son els factors clau que influeixen en la seva recepció?

Oferirem una panoràmica de la història de l'escriptura de cançons al segles XX i XXI des del punt de vista dels seus lletristes (des del Tin Pan Alley i el Brill Building fins al pop i al hip hop més actuals), farem anàlisis comparatius de textos i impartirem un taller d'escriptura, adaptació i traducció de lletres.

Destinataris

Dirigit a músics i compositors que desitgin escriure, interpretar, traduir o adaptar lletres. A docents que vulguin adquirir eines pedagògiques relacionades amb els textos de les cançons. A estudiants d'humanitats, literatura o història de l'art que vulguin aprofundir en aquest ingent corpus literari de gran ressonància social.

Metodologia

Hi haurà una part teòrica i una altra de pràctica, amb suport audiovisual. Es treballaran exemples reals, amb anàlisi de cançons i taller d'escriptura.

Professorat

Olga Àbalos Cuevas, periodista (diari ARA).

Borja Duñó, periodista (coordinador del suplement PLAY del diari ARA).

              
Col·laboració 

El curs té el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Els col·legiats que

s'inscriguin tindran un 10% de descompte sobre el preu del curs.

Logo Col·legi Periodistes de Catalunya