Dansa i festa davant el Santíssim - Ensaladas i Villanescas hispàniques del segle XVI

El departament d'Antiga de l'ESMUC organitza juntament amb el grup Cantoría unes classes magistrals de cant històric i un taller interpretatiu al voltant del repertori religiós en llengües peninsulars del Renaixement i primer Barroc, amb la finalitat d'aprofundir en la interpretació de la polifonia ibèrica i oferir als joves cantants l’oportunitat de treballar amb un grup professional.

Els participants tindran l'oportunitat de rebre classes de Marta Almajano, formar grups de cambra tutelats pels cantants de Cantoría (alumni del propi departament) i interpretar amb ells les ensalades de Mateo Flecha "El Viejo", dirigits per Jorge Losana.

Cantoría

Cantoría. Foto: © Martí Artalejo

A qui s'adreça

Les activitats estan adreçades principalment a qualsevol cantant de nivell equivalent a grau superior o últims cursos de grau mitjà, així com joves professionals, tot i que tindran preferència els estudiants de l'ESMUC de qualsevol modalitat.

La inscripció també està oberta a instrumentistes de: Clave, Orgue, Viola de Gamba, Corda polsada, Arpa i Percussió.

Dates 9-13 d'abril
Horaris Divendres 9 d'abril: 16:00-17:00; 18:00-21:00.
  Dissabte 10 d'abril: 10:00-14h:00; 16:00-20:30.
  Diumenge 11 d'abril: 10:00-14h; 16:00h-20:30.
  Dilluns 12 d'abril (Assaig a l'Església del Pi) 17:00-19:00; 19:30-21:00.
  Dimarts 13 d'abril 17:00-19:00 Assaig general a l’Església del Pi; 20:00 Concert
Lloc Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC)
Professorat

Marta Almajano, masterclass de cambra / individuals

Jorge Losana, director del cor

Cantants de Cantoría, assaigs de cambra / seccionals

 

Dinàmiques de treball

  • Masterclass de cambra/individuals: durant el cap de setmana, cada cantant inscrit podrà gaudir de 45 minuts de classe amb la Marta Almajano, que podrà aprofitar com a solista o amb el seu grup de cambra. Aquestes classes podran ser acompanyades pels alumnes d’instrument. Algunes de les obres treballades seran interpretades al concert final.
  • Taller de música de cambra: es formaran agrupacions de cambra (vocals amb o sense acompanyament) amb els alumnes i els cantants de Cantoría, per a interpretar obres religioses del repertori ibèric de cancioneros i villanescas.
  • Taller d’interpretació de les ensalades de M. Flecha: tots els participants (instrumentistes i cantants) interpretaran amb Cantoría les tres ensalades proposades, sota la direcció de Jorge Losana, que seran interpretades al concert final.

Repertori

El repertori del taller i las masterclass girarà al voltant del repertori religiós en llengües peninsulars del Renaixement i del Primer Barroc. Les obres de “tutti” seran seleccions de les ensalades de Mateu Fletxa “El Vell”: El Jubilate, La Justa i La Bomba, i també el “Sus, sus, sus” de La Trulla de Bartomeu Cárceres.

Les obres solistes i de cambra seran proposades pels participants:

  • Obres solistes: Peces del repertori religiós ibèric del Renaixement o Primer Barroc a una veu o peces polifòniques interpretant la part del “superius”. Exemples: Intavolatures d’obres religioses, tons a lo divino, Cancionero de Palacio, Cancionero de Segovia, Villanescas de Guerrero, etc…
  • Obres de cambra: peces del repertori religiós ibèric del Renaixement en llengües vernacles. Exemples: Cancionero de Palacio, Cancionero de Segovia, Villanescas de Guerrero

De cara al concert, es valorarà especialment que les obres escollides tinguin relació amb la temàtica del cicle de concerts, els 700 anys de Corpus Christi a Barcelona. Llista de suggeriments d’aquesta temàtica en l’obra de Francisco Guerrero.

Concert

El concert de dimarts 13 d'abril a les 20h a l'Església de Santa Maria del Pi està inclòs en el cicle de concerts Vespres d'Antiga, que enguany commemora el 700 aniversari del Corpus Christi a Barcelona. Reserva d'entrades.

Criteris de selecció

Es triarà els participants en funció del seu nivell artístic i de les necessitats de cobrir la plantilla del concert. Les obres interpretades en el concert i la participació dels alumnes com a solistes es decidirà basant-se en el nivell artístic, preparació del repertori i assistència i puntualitat a totes les sessions.

Inscripció

La inscripció és gratuïta i estarà oberta fins el 24 de març

S’entregarà un diploma de participació al final de l’activitat.

 

Co-producció Cantoría i Escola Superior de Música de Catalunya.

L'activitat forma part de el projecte "More Hispano" de Cantoría i compta amb el suport de l'ESMUC, la Universitat de Múrcia, la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Acció Cultural Espanyola AC/E, l'INAEM, l'Institut de les Indústries Culturals i de les Arts de la Regió de Múrcia (ICA), Voctrolabs i l'Arxiu Parroquial de l'Església de Santa Maria del Pi. Més informació.

Organitza:

esmuc - activitat música antiga

Col·labora